Tämän vuosikymmenen aikana siirrymme internetin uuden aikakauden, metaversumin palveluihin. Metaversumi voidaan nähdä virtuaalisena ja vuorovaikutteisena 3D-maailmana, joka tarjoaa ihmisille erilaisia kokemuksia virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoiden avulla. Metaversumin käyttöliittymä voi olla älypuhelin tai tietokone, mutta todennäköisemmin se on joku uusi VR-tai AR-teknologiaa hyödyntävä laite, jossa visuaalisuus ja reaaliaikainen kolmiulotteisuus on toteutettu. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan huippunopea ja varma valokuituyhteys.
Metaversumi tarvitsee turvallisen ja huippunopean valokuituyhteyden
Metaversumin kaksisuuntaisuus tarkoittaa sitä, että molempiin suuntiin käytännön minimitiedonsiirtonopeus on 1 Gt/laite ja latenssi saa olla kaikissa olosuhteissa korkeintaan 10 ms. Nämä tarvitaan, jotta katselukokemus on riittävän realistinen. Näin ollen ensimmäisenä metaversumiin siirrytään siellä missä on tarjolla kattava valokuituverkko, jonka päälle on rakennettu nopea langaton WiFi tai paikallinen mobiiliyhteys.
Virtuaalitodellisuuden tarvitsema pilvikapasiteetti on tuotava käyttäjien lähelle ja kyberturvallisuuden sekä 3D-ratkaisuja käyttävän fyysisen turvallisuuden huomioiminen on ehdottaman tärkeä. Yhteys ei saa missään olosuhteissa katketa tai kuormittua, kuten mobiiliyhteyksillä on tapana. Tämän vuoksi huippunopea ja toimintavarma valokuitu on ehdoton edellytys.
Tulevaisuuden kodit ovat täynnä metaversumin palveluita tukevaa tekniikkaa, kuten robotiikkaa, 360-kameroita ja ehkä myös haptisia eli tuntoaistimuksia simuloivia laitteita. Terveydenhuollon, opiskelun, etätyön ja digitaalisten viihdepalveluiden ympärillä tullaan näkemään monia uusia sovelluksia tässä ympäristössä.
Finnet-liitto mahdollistaa tulevaisuuden
Finnet-liiton roolina tulevaisuuden kehityksessä on toimia mahdollistajana ja ehkä edelleen myös valtavirran kyseenalaistajana. Tälläkin hetkellä joudumme kyseenalaistamaan pelkkään mobiiliin uskovien ajatusmallit siitä, että teknologianeutraalisuus olisi riittävän kunnianhimoinen tapa edistää digitaalisen infran kehitystä. Ilman kattavaa valokuituinfraa jäämme kansakuntana kehityksestä jälkeen. Meillä on enää vajaat 10 vuotta aikaa rakentaa koko Suomen kattava valokuituverkko, jotta suomalaiset voivat kytkeytyä metaversumiin.
Samalla ratkaisemme digitalisaation hiilijalanjälkiongelmaa. Optisen tiedonsiirron, mitä valokuitu edustaa, kapasiteetti ja kyky välittää tulevaisuuden satojen teratavujen tai jopa petatavujen tiedonsiirtomäärät on yksinkertaisesti ylivoimainen ja energiatehokkain. Erityisen tärkeä valokuidun rooli on käyttäjältä lähtevän ja voimakkaasti kasvavan datasiirron mahdollistajana.
Tätä vasten voin tyytyväisenä todeta, että Finnet-liiton jäsenyhtiöiden linjaus panostaa valokuituyhteyksien rakentamiseen tulee osoittautumaan todelliseksi järkiteoksi – eikä pelkästään yhtiöille itselleen, vaan erityisesti kuituverkon vaikutuspiirissä oleville ihmisille, yrityksille ja kunnille.
Tervetuloa tulevaisuuteen yhdessä Finnet-liiton kanssa!
Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry