Finnet Finnet

HUIPPUNOPEA VALOKUITU TÄYTTÄÄ TULEVAISUUDEN TARPEET

Huippunopea ja toimintavarma tietoliikenneyhteys on keskeinen edellytys viestintämarkkinoiden kehittymiselle. Laajakaistasta on tullut välttämättömyyshyödyke, jonka merkitys on monelle palvelulle ja liiketoiminnalle lähes kriittinen. Valokuitu tarjoaa ainoana vaihtoehtona riittävän kivijalan 5G:lle ja muille uusille palveluille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Finnet-ryhmä on alusta alkaen panostanut valokuituyhteyksien rakentamiseen, kun samaan aikaan mm. isot toimijat ovat rakentaneet mobiiliverkkoja. Nyt viime vuosien aikana on markkinoille tullut uusia kuitutoimijoita ja kilpailu valokuidun tarjoajien välillä on kasvanut.

Arki

Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat keskeisiä perustoimintoja ihmisten arjessa, joiden tärkeys usein korostuu vasta niiden lakatessa toimimasta. Valokuituverkkojen rakentaminen edistää alueellista tasa-arvoa sekä tukee paikallista yritystoimintaa ja monipaikkaista asumista.

Valokuituyhteys oli 2010-luvun lopulla vain noin 3 % Suomen talouksista. Vuoden 2020 lopulla valokuituyhteys oli n. 40 % talouksista.

Tekniikka

Valokuitu on nykyaikainen viestintätekniikka, jossa informaatio kuten internet- ja tv-sisältö siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella. Näkyvän valon kaistanleveys on lähes yli tuhat kertainen radiotaajuuksiin verrattuna.

Valokuitu on ylivoimainen tekniikka yhä kasvavaan tietoliikennetarpeeseen. Valokuidulla toteutettu tiedonsiirtoennätys on tänä päivänä 319 teratavua sekunnissa, joka on 319 000 kertaa nopeampi kuin 5G:n yksi Gt/s. Valokuitu tarvitaankin 5G:n runkoyhteyksille.

Erityisen tärkeä valokuitu on palveluille, jotka tarvitsevat luotettavaa kapasiteettia. Näitä ovat esimerkiksi  suoratoistopalvelut, teollisuuden ja erilaisten liiketoimintojen tiedonsiirtotarpeet ja monet muut äly-ympäristöt.

Finnet-visa

Millaiset palvelut hyötyvät eniten valokuituverkosta?

Katso vastaus